Hírek

Hírek és sajtófigyelő az M60 / M6 autópályával kapcsolatban



Torlódás vagy baleset esetén kötelező a mentősáv

(M60.hu)

Szeptembertől egy KRESZ módosítás alapján az autópályákon és autóutakon közlekedőknek –torlódáshoz érve – a legbelső sávban balra, a többi sávban jobbra kell húzódniuk. Az így kialakított biztonsági folyosót használva a mentésben résztvevő járművek gyorsabban a baleset helyszínére érhetnek - a mentősáv életeket menthet.

A 228/2012. (VIII. 23.) Korm. rendelet 5. § (5). által beiktatott, 2012. szeptember 1-jétől érvényes KRESZ módosítás szövege kimondja:

Az azonos irányú forgalom számára két vagy ennél több forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton kialakult forgalmi torlódás esetében - a (4) bekezdés b)-e) pontjában meghatározott járművek akadálytalan továbbhaladásának biztosítása érdekében -
a) a belső (bal szélső) forgalmi sávban közlekedőknek szorosan a forgalmi sáv bal szélére kell húzódni,
b) az egyéb forgalmi sávokban közlekedőknek a forgalmi sávban a lehetséges mértékben jobbra kell húzódni,
és - ha az így kialakuló „folyosóban” történő biztonságos elhaladás azt szükségessé teszi - a forgalmi sávokat kijelölő terelővonalak átlépésével kell haladni és megállni.

 A mentősáv kialakítása a közlekedésben részt vevő minden jármű számára kötelező: az autóutak vagy autópályák sávjaiból jobbra és balra félre kell húzódniuk, és az így létrejövő akadálymentes 'folyosót' szabadon kell hagyniuk, hogy a sürgősségi egységek gyorsabban a baleset helyszínére érhessenek.

A mentősáv kialakítását haladéktalanul meg kell kezdeni, mihelyt a továbbhaladás nem lehetséges, és a torlódás elkerülhetetlen, függetlenül attól, hogy a sürgősségi egységek már a közelben vannak-e, vagy sem. Az előírás betartása minden jármű számára kötelező. 


Mentősáv Németországban

 

Kétsávos autóutakon és autópályákon:
A bal oldali sávban közlekedő járműveknek balra kell húzódniuk, amennyire csak lehetséges. 

A jobb sávban haladó járműveknek ugyanígy jobbra kell lehúzódniuk. A legszélső jobb oldali sávban haladók igénybe vehetik a leállósávot is, ha másképp nem tudnak félrehúzódni. 

 

Többsávos autóutakon és autópályákon: 
A legbelső sávban haladó összes járműnek balra kell félrehúzódnia, amennyire csak lehetséges, míg a többi sávban közlekedőknek jobbra. 


 A mentősávot számos nyugati ország alkalmazza, így hazánkon túl Ausztria, Németország, Csehország, Szlovénia útjain is kötelező biztonsági folyosót kell kialakítani torlódáshoz érve. A szabály megszegését több országban büntethetik, melynek összege Ausztriában elérheti a 2 180 Eurót.

 Az osztrák gyorsforgalmi úthálózatot fenntarto ASFINAG által készített összeállítás szemlélteti a mentősáv kialakítását:


Kategória:  | forrás: M60.hu  |  cimkék: mentősáv biztonsági_folyosó kresz